Tak się zdążyło, że po moich bałkański wojażach dopadło mnie przeziębienie. (O tym jak było na Bałkanach, opowiem wam innym razem.) Naprzemienny klimat deszczowych gór i ciepłego Adriatyku uśpiły moją czujność. Nieregularne lokalne jedzenie dodatkowo rozstroiły mój przewód pokarmowy. Kolejny tydzień po urlopie był stracony ze względu na gorączkę, kaszel i osłabienie.
Ponieważ było to przeziębienie, postanowiłam zwalczyć je sposobami domowymi. W szafce miałam pełno witamin, czosnek i sproszkowane pędy zielonego jęczmienia. W lodówce było tylko światło :). A na oknie na szczęście rosły same zdrowe rzeczy – pietruszka, rukola, roszponka i tymianek.
Mój przepis rekonwalescenta nazwałam: „Jesienny odjazd”. Oto składniki:
1 ząbek czosnku
2 łyżki sproszkowanych pędów zielonego jęczmienia
garść pietruszki
garść roszponki
woda wg uznania
Całość zmiksować – rozcieńczenie leczniczego koktajlu zależ od ilości dodanej wody. Ponieważ nie czułam smaku nie dodałam soli. Pieprz i tymianek się przydały ze względu na ich właściwości odkurzające. Jak ktoś woli można dodać poprostu ziół prowansalskich. Ja piłam ten bogatowitaminowy koktajl 3x dziennie. Ale przez pierwsze trzy dni miałam ochotę na więcej.
Zielony koktajl z jęczmienia doprawiony ziołami i czosnkiem – postawił mnie na nogi !!!
I zaraz wam powiem dlaczego.
Zielony jęczmień jest bogaty w aminokwasy egzogenne. Nie jesteśmy ich w stanie dostarczyć w inny sposób jak tylko jedząc zielone produkty. W okresie około i pochorobowym białko dobrej jakości jest niezwykle potrzebne, a w jęczmieniu jest go sporo.
Oprócz aminokwasów w jęczmieniu są również witaminy i makroelementy. Nasz organizm potrzebuje żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i witaminy z grupy B. Dzięki nim regenerujemy się szybciej. Elementy morfotyczne krwi, przeciwciała i inne komórki naszego ciała tego potrzebują. W okresie choroby zarówno substancje odżywcze jak i przeciwutleniacze. Są nam niezmiernie przydatne.
Sproszkowany jęczmień nie angażuje do trawienia przewodu pokarmowego. Jest prawie neutralny dla żołądka. Jęczmień w postaci proszku nie musi być dodatkowo rozdrobniony. Błonnik w czystej postaci przechodzi przez nasz pasaż jelitowy. Chyba nie ma lepszej substancji na oczyszczenie organizmu.
Pożywienie | Porcja | Sproszkowane kiełki zielonego jęczmienia |
Mleko krowie | 250g | 30 x więcej wit B1 |
Mleko krowie | 250 g | 11x więcej wapnia |
Szpinak | 1 filiżanka | 5 x więcej żelaza |
Pomarańcza | 1 średniej wielkości | 7 x więcej wit C |
Mąka pełnoziarnista | 2 duże łyżki | 4 x więcej wit z grupy B |
Zielony jęczmień sam i w różnych zielonych połączeniach świetnie nadaje się do rekonwalescencji np. po antybiotyku, po leczeniu szpitalnym, wspomagająco na co dzień chociażby w jesienno – zimowe dni.
Zmiksowana mieszanka pomimo swojego wyglądu – mocno zielonego – bardzo mi smakowała.
Jednak organizm wie czego chce, widocznie zdrowie ma kolor zielony!
Nie każdy dostępny na rynku zielony jęczmień jest zdrowy. Który wybrać?
Polecamy nasz bioaktywny zielony jęczmień http://takegoodcare.pl